Allergian hoito

Nykyinen allergian hoito perustuu suurelta osin joko allergeenien välttämiseen tai oireiden vähentämiseen lääkkeillä.

Allergeenin välttäminen on mahdollista esimerkiksi eläin- tai ruoka-aineallergioiden kohdalla, mutta se saattaa rajoittaa sosiaalista elämää ja harrastuksia. Siitepölyallergikolle välttäminen on vielä vaikeampaa, koska siitepöly kulkeutuu tuulen mukana pitkiäkin matkoja.

Yleisimmät allergian hoitoon käytetyt lääkkeet ovat antihistamiineja, tukkoisuutta vähentäviä lääkkeitä, kortikosteroideja ja keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä. Joitakin niistä saa käsikauppalääkkeinä, toisiin tarvitaan resepti. Antihistamiinien ja tukkoisuutta vähentävien lääkkeiden teho perustuu histamiinin vaikutuksen kumoamiseen. Ne estävät histamiinireseptorien toimintaa tai supistavat verisuonia paikallisesti. Kortikosteroidit vähentävät tulehdusreaktiota, ja keuhkoputkia laajentavat lääkkeet auttavat astmaoireisiin helpottamalla hengitystä. Kaikki nämä lääkkeet on suunnattu helpottamaan tiettyjä oireita. Ne eivät vaikuta itse allergiaan.

Immunoterapia on menetelmä, jossa allergeenia annetaan (yleensä pistoksina) vähitellen suurenevina annoksina. Elimistö siedättyy allergeenille ja säätää immuunivastetta kohti tervettä reaktiota. Immunoterapia vähentää allergiaoireita tai jopa poistaa ne, ja vaikutus säilyy vaikka hoito lopetetaan. Nykyisen immunoterapian huono puoli on hoidon pitkä kesto. Lisäksi pistokset pitää antaa lääkärin valvonnassa, koska hoidossa on olemassa vakavan allergisen reaktion (anafylaksian) riski.

Desentum kehittää immunoterapeuttisia tuotteita, joiden tavoitteena on immunoterapian tarjoama pitkäaikainen vaikutus nopeammalla hoidolla ja ilman anafylaksian riskiä. Lue lisää tuotteistamme.