Allerginen reaktio

Allerginen reaktio syntyy vain, jos olet jo valmiiksi herkistynyt allergeenille. Elimistösi on siis kohdannut saman allergeenin aiemmin, ja immuunijärjestelmäsi on virittynyt reagoimaan siihen allergisella tavalla. Plasmasolut ovat tuottaneet allergeenispesifistä IgE-vasta-ainetta, joka sitoutuu syöttösolujen (mastosyyttien) pinnalla oleviin FcεRI-reseptoreihin. Lue lisää herkistymisestä allergeenille.

Syöttösoluissa on jyväsiä, jotka sisältävät kemiallisia välittäjäaineita, kuten histamiineja, sytokiineja ja leukotrieeneja. Kun elimistö kohtaa allergeenin uudelleen, syöttösolujen pinnalle sitoutuneet IgE-vasta-aineet tunnistavat ja sitovat allergeenimolekyylit. Jos allergeeni sitoutuu vähintään kahteen IgE-vasta-aineeseen samanaikaisesti, nämä linkittyvät. IgE-vasta-aineiden linkittyminen johtaa syöttösolujen jyvästen hajoamiseen (degranuloitumiseen), jolloin histamiini ja muut kemikaalit vapautuvat soluista.

Vaikka histamiini vastaakin pääosasta havaittavia allergiaoireita, osa vapautuvista sytokiineista aktivoi B-soluja ja saa ne erilaistumaan plasmasoluiksi, jotka tuottavat lisää IgE:tä. Se puolestaan sitoutuu uusien syöttösolujen pintaan ja sitoo lisää allergeenia. Tämä ylläpitää allergista reaktiota.

Miten allergioita voidaan hoitaa?