Euroopan komissiolta 1,9 M€ Desentumin allergiarokotteen testaamiseen

Desentum on valittu yhdeksi EIC:n PK-instrumentin rahoituksen saajista. Vuoden 2018 lopulla alkava AllergyVAX-projekti saa PK-instrumentista 1,9 M€ apurahan. Tärkeän osan projektista muodostavat Desentumin ensimmäisellä tuotekandidaatilla, koivuallergian hoitoon tähtäävällä immunoterapeuttisella allergiarokotteella, tehtävät alkuvaiheen potilaskokeet.

Allergian siedätyshoito kestää nykyisin vuosia. Desentum pyrkii lyhentämään hoitoajan 3–6 kuukauteen tehosta ja turvallisuudesta tinkimättä. Desentumin menetelmä perustuu tunnettujen allergeenien muokkaamiseen DNA-tekniikoita avuksi käyttäen. Näin saatavien hypoallergeenien odotetaan parantavan siedätyshoidon turvallisuutta ja mahdollistavan siedättämiseen liittyvien immunologisten mekanismien nopeuttamisen. Mallia on testattu laboratoriokokeissa. Syksyllä 2019 alkavissa ensimmäisissä potilaskokeissa kerätään tietoa koivun siitepölyn hypoallergeenin turvallisuudesta ja vaikutuksesta immunologiseen vasteeseen.

Desentumin toimitusjohtaja Pekka Mattilan mukaan saadulla EU-rahoituksella on useita hyviä puolia. ”AllergyVAX-projektin päätavoite on saada koivuallergiarokotteesta ensimmäistä kertaa tietoa ihmisillä tehtävissä tutkimuksissa. Se on tärkeä askel Desentumin tuotekonseptin toimivuuden osoittamiseen ihmisillä. EU-apuraha auttaa meitä pääsemään tavoitteeseen nopeammin”, Mattila sanoo. ”Lisäksi kilpailu PK-instrumentin rahoituksesta on erittäin kova, ja Desentumin valinta tähän Euroopan lupaavimpien PK-yritysten joukkoon on erittäin positiivinen viesti sekä nykyisille että mahdollisille tuleville yhteistyökumppaneillemme.”

 

PK-instrumentti

EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelma Horisontti 2020:een Euroopan innovaationeuvoston (EIC) kautta kuuluva PK-instrumentti on julkinen rahoitusohjelma, joka tukee innovatiivisia PK-yrityksiä. Mukaan valittavilla yrityksillä pitää olla merkittävä markkina- ja kasvupotentiaali sekä halu päästä kansainvälisille markkinoille. Kilpailu PK-instrumentissa on kova: vain n. 4 % hakijoista saa rahoituksen.

 

Desentum Oy

Desentum on vuonna 2011 perustettu VTT:n spin-off-yritys, joka kehittää allergioiden hoitoon uudenlaisia immunoterapeuttisia menetelmiä. Ne perustuvat ihmisen oman immuunijärjestelmän uudelleenkouluttamiseen muokattuja hypoallergeeneja hyväksikäyttäen niin, että elimistö alkaa sietää allergeenejä. VTT sai vuonna 2013 EARTO:n innovaatiopalkinnon työstään menetelmän kehittämiseksi.

 

Immunoterapia allergian hoidossa

Allergia on yksi Euroopan yleisimmistä kroonisista sairauksista. Jo yli 150 miljoonaa eurooppalaista kärsii jonkinasteisesta allergiasta. Joka viidennellä potilaalla allergia on niin hankala, että vakava allerginen reaktio tai astmakohtaus on jatkuva uhka. European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) ennustaa, että vuoteen 2025 mennessä allergia koskettaa jo puolta Euroopan väestöstä. Allergiat heikentävät potilaiden elämänlaatua ja lisäävät terveydenhuollon kustannuksia sekä poissaoloja töistä tai koulusta.

Allergioita hoidetaan yleisimmin erilaisilla oireita lievittävillä lääkkeillä, kuten antihistamiineilla ja kortikosteroideilla. Immunoterapia sen sijaan vaikuttaa allergian mekanismiin siten, että elimistö alkaa sietää allergeenia paremmin ja lääkehoidon tarve vähenee. Nykyään käytössä olevaa immunoterapiaa nimitetäänkin siedätyshoidoksi. Se kestää tavallisesti muutaman vuoden ja toteutetaan joko pistoksina tai kielen alle laitettavina tabletteina tai tippoina. Uusilla, kehitteillä olevilla immunoterapeuttisilla menetelmillä pyritään nopeuttamaan ja tehostamaan siedättymistä sekä parantamaan turvallisuutta ja tekemään hoidosta potilaille helpompaa.

 

Yhteystiedot:
Pekka Mattila, toimitusjohtaja
Desentum Oy
Puh. 0500-512934
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.desentum.com

 

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 829933.