EARTO:n innovaatiopalkinto

VTT sai vuonna 2013 EARTO:n (European Association of Research and Technology Organizations) innovaatiopalkinnon allergiarokotteen teknisestä kehitystyöstä. Palkinnon vastaanottoseremonia pidettiin Brysselissä  4.12.2013.

VTT:n spin-off-yritys Desentum vastaa VTT:n teknologiaan perustuvien, uudenlaisten allergiarokotteiden kehittämisestä ja kaupallistamisesta. Ensimmäisten rokotteiden arvioidaan olevan valmiita noin viiden vuoden kuluttua.

VTT on patentoinut teknologian, jolla voidaan auttaa elimistöä kehittämään sietokykyä allergeeneille (allergiaa aiheuttaville proteiineille). Patentit perustuvat allergeenien rakenteen muokkaamiseen niin, että ne aiheuttavat vähemmän allergiaoireita säilyttäen silti tehokkuutensa siedätyshoidossa.

Tuotekehityksen perusta on VTT:n, Itä-Suomen yliopiston ja HUS:n Iho- ja allergiasairaalan yhteistyönä syntynyt tieteellinen läpimurto. Tutkijat saivat selvitettyä, miten IgE-vasta-aine ja allergeeni sitoutuvat toisiinsa, ja esittivät ensimmäisinä maailmassa yksityiskohtaisen 3D-rakenteen kompleksille. Se osoittautui erilaiseksi kuin tiedemaailman aiempi käsitys asiasta.

"Allergiarokotteen taustalla oleva innovaatio on hyvä esimerkki siitä, kuinka merkittävä tieteen ja teknologian vaikutus yhteiskuntaan voi olla. Tämä on jo toinen kerta, kun VTT saa EARTO:n innovaatiopalkinnon. Ottaen huomioon, että EARTO:lla on noin 300 jäsenorganisaatiota, palkinnon voittaminen kahtena vuonna peräkkäin kertoo tutkimus- ja kehitystoimintamme korkeasta tasosta ja vaikuttavuudesta", sanoo VTT:n tutkimusjohtaja Johanna Buchert.

EARTO on perustettu ajamaan Euroopan tutkimus- ja teknologiaorganisaatioiden etuja. Sillä on tärkeä rooli yhteistyössä Euroopan komission ja muiden instituutioiden kanssa erityisesti tutkimustoimintaan liittyvissä asioissa. EARTO pyrkii toiminnallaan edistämään 300 jäsenorganisaationsa tutkimusta ja tuotekehitystä.

EARTO:n video VTT:n palkintoon liittyen: