YRITYS

Desentum on suomalainen, tutkimuslähtöinen biolääkeyritys, joka kehittää uudentyyppisiä tuotteita allergian immunoterapeuttiseen hoitoon. Immunoterapialla pyritään uudelleenkouluttamaan immuunijärjestelmä siten, että se alkaa sietää allergeenia. Tavoitteemme on helpottaa allergioista kärsivien ihmisten elämää ja vähentää allergioista yksilöille ja yhteiskunnalle koituvaa taakkaa.

Desentumin tarina alkoi VTT:ltä ja Itä-Suomen yliopistolta. Niissä tutkittiin allergeenien ja IgE-vasta-aineiden vuorovaikutusta. Tutkijat onnistuivat selvittämään ennestään tuntemattomia yksityiskohtia mekanismista, joka saa syöttösolut vapauttamaan histamiinia allergisessa reaktiossa. Ymmärrettyään, että tämä tieto voisi avata tien nykyisiä paljon parempaan allergian hoitokeinoon, he jättivät patenttihakemuksen ja perustivat Desentumin vuonna 2011.

Tärkeimmät yhteistyökumppanimme ovat edelleen VTT ja  ja Itä-Suomen yliopisto. Tutkimusryhmät ovat löytäneet useita lupaavia rokotekandidaatteja yleisimpiä allergoita vastaan, ja ensimmäinen tuotekandidaatti on kliinisessä kehitysvaiheessa. Pyrimme myös löytämään mahdollisimman potilasystävällisen ja edullisen rokotusmenetelmän. Yhteistyökumppanimme GMP-tuotannossa on turkulainen Biovian Oy. Lisäksi teemme rokotekandidaattien evaluoinnissa yhteistyötä useiden muiden yritysten ja tutkimusryhmien kanssa. Näitä ovat esimerkiksi tanskalainen Reflab ApS, itävaltalainen Wienin lääketieteellinen yliopisto ja ranskalainen Genoskin.

Taustatietoa allergiasta

Allergia on nykyään maailmanlaajuinen ongelma. Sata vuotta sitten allergiat olivat melko harvinaisia, mutta sittemmin niistä on muodostunut suorastaan epidemia. Astma, allerginen nuha ja ekseema ovat tavallisimpia allergian aiheuttamia vaivoja. Allergikkojen määrä on seitsenkertaistunut viimeisten 30 vuoden aikana. Maailmanlaajuisesti allergia vaikuttaa yli miljardin ihmisen elämään, ja seuraavien 50 vuoden aikana luvun ennustetaan kasvavan neljään miljardiin.

Allergiaoireita hoidetaan yleisesti antihistamiineilla ja kortikosteroideilla, mutta niillä voi korkeintaan helpottaa oireita. Ne eivät paranna itse sairautta. Siitä huolimatta allergialääkkeisiin käytetään valtavia summia. Allergialääkkeiden markkinat olivat vuonna 2014 jo 11 miljardin dollarin suuruiset.

Immunoterapia (allergiarokote) on ainoa hoitomuoto, jolla pyritään vaikuttamaan allergian mekanismiin. Yleensä se toteutetaan siedätyshoitona, jossa potilaalle annetaan pitkän ajan kuluessa pistoksina vähitellen suurenevia annoksia allergeenia. Immunoterapialla on mahdollista päästä eroon allergiaoireista vuosiksi sen jälkeenkin, kun hoito on jo lopetettu. Vuonna 2010 allergiarokotteita myytiin maailmanlaajuisesti 642 miljoonalla dollarilla ja vuonna 2014 jo 1,1 miljardilla dollarilla.